BUNLARI BİLİYORMUSUNUZ ?

   BİLGİSAYAR VE HESAP MAKİNESİ

  BİLGİSAYAR

İlk bilgisayarın, bundan yaklaşık 5 bin yıl önce Asya’da ortaya çıkan bugün de hala ilkokul sıralarında da olsa kullanılan abaküs olduğu düşünülebilir.

Bilgisayar tarihinin gerçek başlangıcı, İngiliz matematik profösörü Charles Babbage (1791-1871) ile başlar. 1812’de Babbage, lokomotif gibi büyük ve buhar gücüyle çalışan makinenin bir programa sahip olması gerektiğini ve hesaplamaları yaptıktan sonra sonuçları otomatik olarak yazabileceğini söyledi. 10 yıl bu makine için çalışan Babbage, Analitik Makine (Analytical Machine) ismini kullandı. Bugünün standartlarına göre çok ilkel olan Babbage’nin buhar güçlü bilgisayarı, sonuçta asla yapılmadı.

İkinci dünya savaşının başlamasıyla da 1941’de Alman mühendis Konrad Zuse uçak ve roketler için Z3 olarak adlandırılan bir bilgisayar geliştirdi. 1944’de de İngilizler, Almanların mesajlarını çözebilmek için Colossus adlı gizli kodları kırmayı başaran bilgisayarı dizayn ettiler. Amerikan hükümeti ve Pennsylvania Üniversitesi ortaklığı ile de ortaya çıkan ENIAC adlı bilgisayar ise 18000 vakum tübü, 70000 direnç ve 5000000 lehim noktalarına sahipti. 1981 de evde, işyerinde ve okullarda kullanım için kişisel bilgisayarı (Personal Computer (PC) ortaya çıktı. Giderek boyutları küçülmeye devam ederek laptop bilgisayarlar (bir çantaya sığacak büyüklükte), palmtop (gömlek cebine girebilecek büyüklükte) bilgisayarlar dizayn edildi.

HESAP MAKİNESİ

İlk zamanlar dört işlemi yapabilen, daha sonraları geliştirilerek her türlü sayısal işlemi yapar duruma getirilen, elektronik veya mekanik araçlar olan hesap makinelerinin de atası bilgisayar gibi abaküs’lerdir. 1623 yılında Wilhelm Schickard ilk kez dört işlemi bir arada yapabilen hesap makinesini Almanya’daki Heidelberg Üniversitesinde geliştirdi.

1645 yılında ise Fransız filozof Blaise Pascal, vergi tahsildarı olan babasına yardımcı olmak için yeni bir hesap makinesi tasarladı. 1799 yılına kadar kullanılan bu mekanik aygıt, kadranlarla girilen sayıları toplayıp çıkarıyordu. Gottfried Wilhelm Leibniz, 1671 yılında dört işlemi yapabilen mekanik bir aygıt geliştirdi, ancak bu aygıtlar, çok yaygın olarak kullanılamadı.

Daha sonra üretilen ve geliştirilen hesap makineleri, ara sonuçları toplayan, eski sonuçların saklanıp gerektiğinde kullanılabilmesini sağlayan, trigonometrik, istatistiksel ve ileri matematik fonksiyonları içeren ve programlanabilme özellikleri ile daha çok bilgisayarlara benzeyen çok karmaşık elektronik cihazlar haline geldi.


ARŞİV >>     


 

 
 

         

  Tüm Hakları Saklıdır  © 2014 Evren Belediyesi