BUNLARI BİLİYORMUSUNUZ ?

   DOĞALGAZDA TASARRUF YÖNTEMLERİ

  Kış aylarının kendini hissettirmesi ve havaların soğumasıyla birlikte ısınma ihtiyacının karşılanması için doğalgaz kombilerinin derecelerini de her gün biraz daha arttırmaya başladık. Yılın en az 3 ayında ısınmak için kullandığımız, geri kalan aylarda da sıcak su ihtiyacı için yaktığımız kombilerimizin, hoyratça harcadığı doğalgazda tasarruf etmek mümkün. İşte doğalgazda tasarruf için uzmanlar tarafından verilen bazı öneriler:

-Doğalgazla ısınan binalarda tasarruf büyük oranda iyi bir yalıtımla sağlanabiliyor.

-Camların ısıcam (çift cam) olması, kışın ısı kaybında yüzde 40-50 oranında tasarruf sağlıyor.

-Radyatörlerin üzerinin ve önünün estetik nedenlerle kapatılmaması gerekiyor. Pencere ve kapı izolasyonunun tam olarak yapılması halinde ise yüzde 15 tasarruf sağlanabiliyor.

-Konutlarda kalın ve pencereyi tamamen kapatan perdeler kullanılması ısı kaybını önemli oranda azaltıyor.

-Gece ve gündüz kullanılmayan alanların ısıtılmaması ve kapılarının kapalı tutulması ile de tasarruf sağlanabiliyor.

-Zaman ayarlı termostat kullanmak da tasarrufa yardımcı oluyor. Ancak, termostatların kapı, pencere ve ısıveren aletlerin uzağına monte edilmesi gerekiyor. Konuttan bir günden fazla ayrılınması halinde de termostatın kapatılması öneriliyor.

-Termostatın 19-20 dereceden fazla bir değere ayarlanması halinde ise her 1 derece için yüzde 6 daha fazla doğalgaz tüketiliyor.

-Binanın çatı, duvar ve pencere izolasyonunun tam olması halinde yüzde 10-20 arasında tasarruf sağlanıyor. Bu tür ısı yalıtımı inşaat maliyetini yüzde 3 artırmasına rağmen, yıllık yakıt tüketimini yüzde 50 azaltıyor.

-Doğal gaz sobasının filtrelerinin ayda bir kez temizlenmesi ya da değiştirilmesi, evin etrafının yeşillendirilmesi, kullanılmayan baca deliklerinin kapatılması da yakıt ve ısı tasarrufuna önemli katkı sağlıyor.

-Bacalı doğalgaz cihazlarının dolap içerisine yerleştirilmesi, cihazın ortamdan hava almasını engelleyerek verimini düşürüyor.

-Kuru havada soğuk daha çok hissedileceği için odaların nemlendirilmesi, apartman kapılarının kapalı tutulması, doğal gaz tesisatlarının bakımlarının düzenli olarak yapılması gerekiyor.

-Ayrıca, doğalgaz cihazlarının bakımlarının düzenli olarak yapılması da verimi artırarak önemli oranda tasarruf sağlıyor.


ARŞİV >>     


 

 
 

         

  Tüm Hakları Saklıdır  © 2014 Evren Belediyesi