BUNLARI BİLİYORMUSUNUZ ?

   DOĞALGAZ KULLANICILARINA UYARILAR…

  Kış aylarının gelmesi ve havaların soğumasıyla birlikte özellikle Başkent Ankara’nın en çok ısınma yakıtı olan doğalgaz kullanımı da arttı. Çağımızın en temiz aynı zamanda da en güvenilir yakıtı olan doğalgaz, kurallarına uygun olarak kullanılmadığı takdirde can ve mal güvenliği açısından büyük tehlikeler içeriyor. Bu sebeple Başkent Doğalgaz yetkilileri, doğalgaz abonelerine, can ve mal güvenliğini tehlikeye atmadan, doğalgazı daha emniyetli kullanmak amacıyla alınması gerekli önlemler konusunda uyarılarda bulunuyorlar.

Doğalgaz abonelerinin güvenliği acısından alınması gereken önlemler şöyle:

-Tıkalı olan, kurala uygun yapılmayan veya başka nedenlerle iyi çekmeyen bacalar, atık gazı içeri vermekte ve ölümle de sonuçlanabilen zehirlenmelere yol açmaktadır. Bu sebeple, merkezi sistem olmayan yerlerde, bacası duvardan direkt atmosfere çıkarılan ve atık gazı dışarı verirken temiz havayı içeri alan hermetik kombi ve şofbenler tercih edilmeli.

-Bacalar yılda en az 1 kez, özellikle kış öncesi itfaiyeye mutlaka temizlettirilmeli.

-Bacalar, sıva dökülmelerinin yol açtığı tıkanmalara karşı paslanmaz çelikten yaptırılmalı.

-Cihaz bacalarına kesinlikle aspiratör bacası bağlatılmamalı.

-Cihazlara baca sensörü taktırılmalı, çalışır durumda olduğu kontrol ettirilmeli.

-Baca fileksleri (cihazı bacaya bağlayan esnek boru), ısınmadan ve soğumadan dolayı deformasyona uğradığından, bu malzemeler 2 yılda bir yenilenmeli. Bacaya bağlanması gereken cihaz bağlantı fileksleri, kesinlikle pencereden veya kapıdan dışarı uzatılmamalı. Bu şekilde atık gaz dışarı atılamaz ve zehirlenmeye yol açar.

-Bacalı cihazlar için taze hava teminini sağlayan menfez (ventilasyon) yoksa mutlaka taktırılmalı; gazete, perde ve benzerleriyle üstü kesinlikle kapatılmamalı ve atmosfere direkt açık olması sağlanmalı. Balkonun cam, PVC gibi malzemelerle kapatılması halinde, menfez atmosfere doğrudan açık olacak şekilde monte ettirilmeli.

-Bacalı cihazlar, 8 metreküpten küçük hacimli yerlere; büyüklükleri ne olursa olsun balkon, yatak odası, banyo, tuvalet gibi yerlere kurdurulmamalı.

-Ters rüzgara karşı bacalara şapka taktırılmalı.

-İzinsiz bağlantı yaptırılmamalı.

- Ortamda çürük sarımsağa benzer bir koku hissedildiğinde, ortam dışına çıkılarak Doğalgaz Acil'in Alo 187 numaralı telefonunun aranması; ekipler gelene kadar doğalgaz vanalarının kapatılması, pencerelerin açılması, yangına yol açmamak için elektrikli hiçbir alete dokunulmaması ve ortamda cep telefonu kullanılmaması gerekiyor.


ARŞİV >>     


 

 
 

         

  Tüm Hakları Saklıdır  © 2014 Evren Belediyesi