BUNLARI BİLİYORMUSUNUZ ?

   GUİNNESS REKORLAR KİTABI

  GUİNNESS REKORLAR KİTABI

Guinness Rekorlar Kitabı’nın adı aldığı “Guinness”, İrlanda'ya özgü siyah bir bira türüdür. Arthur Guinness’in 1756 yılında Dublin'de kurmuş olduğu fabrika tarafından üretilmektedir. Fabrikanın eski yöneticilerinden Hugh Beaver, rekorların özellikle barlarda heyecan yaratan bir tartışma konusu olduğunu keşfedince, başarıları ve rekorları bir kitapta toplamaya karar verir ve bugünkü “GUİNNES REKORLAR KİTABI” ortaya çıkar.

Haftada 1000’e yakın başvurunun yapıldığı Guinness Rekorlar Kitabı, 1954 yılındaki ilk baskısından günümüze 100 milyonu aşkın bir satış rakamına ulaştı.

“İnsan Vücudu”, “İlginç Özellikler”, “Doğal Dünya”, “Bilim ve Teknoloji”, “Sanat ve Medya”, “Modern Toplum”, “Gezi ve Taşıtlar”, “Sporlar ve Oyunlar” gibi toplam 8 kategoriden oluşan Guinness rekorlarını kaydeden Stewart Newport, insanların kitapta yer almayı neden bu kadar çok istemelerini, “Kitap onlara, en iyi olduklarını dünyaya gösterme imkanı tanıyor” şeklinde açıklıyor.

TÜRKİYE’De GUİNNESS’E GİREN BAZI REKORLAR

Türkiye’den bugüne kadar sadece 20’ye yakın kişi, kuruluş veya olay Guinness Rekorlar Kitabı’na girdi. Bu yıl yayınlanan rekorlar kitabında Türkiye’nin, kişi başına ekmek tüketiminde yılda 199.6 klogram ile dünya birinciliği almasının ardından, Bursalı Eyüp Solmaz’ın, restoranının önünde kurulan 370 santimetre yüksekliğindeki ocağa, 2 bin 698 kilogramlık dev döner yerleştirmesi ile İskenderun’da müzisyen Etem Yavuz ve 5 kişilik orkestrasının, 44 saat 20 dakika sahnede kalması da ktapta yer buldu.

Türkiye’nin Guinness’te yer alan diğer rekorları şöyle:

-395 senaryosu filme çekilmiş olan senarist Safa Önal. (5 Ağustos 2005)

- THK tarafından Eskişehir İnönü'de organize edilen ve Hakan Zengin tarafından gerçekleştirilen paraşüt atlayışında 433 metrekare büyüklüğündeki dünyanın en büyük bayrağının açılması. (17 Haziran 2004).

-Akdeniz Üniversitesi’nce gerçekleştirilen organizasyonda aynı anda 1983 öğrencinin "dünya barışı" için balon patlatması. (12 Mayıs 2004)

-Hakan Şükür'ün, Dünya Kupası'nda maçın 9’uncu saniyede gol atması. (29 Haziran 2002)

-Selçuk - Efes'te 20 bin kişinin deve güreşini izlemesi.

-150 mm boyutunda dünyanın en büyük fosilinin (foraminiferida) Türkiye'de bulunması.

- Artvinli Mehmet Özyürek'in 8,8 cm uzunluğunda buruna sahip olması.

- Bilkent Üniversitesi'nce dünyanın en küçük mikrofonunun yapılması. (Ortalama saç kalınlığı 50 mikron iken, bu mikrofonun çapı 40 mikron.)

- Kırkpınar güreşlerinin, 1460'tan beri aralıksız devam eden en eski güreş organizasyonu olması.

- Zonguldak Ereğli'de düzenlenen Hamsi Festivali'nin açılışında, bin 600 metre ile dünyanın en uzun mangalının oluşturulması.

-Adana Rotary Kulübü’ne ait 33 bin 81 metre uzunluğundaki çamaşır ipine 42 bin 300 parça çamaşır asılması. (16 Mayıs 2004)


ARŞİV >>     


 

 
 

         

  Tüm Hakları Saklıdır  © 2014 Evren Belediyesi