BUNLARI BİLİYORMUSUNUZ ?

    İNTERNETİN TARİHİ

  İNTERNETİN TARİHİ

İnternet, birçok bilgisayar sistemini birbirine bağlayan, dünya çapına yayılmış olan bir iletişim ağıdır. İnsan yaşamında bugün büyük bir yer edinen İnternet’in tarihi, 1962 yılında J.C.R. Licklider'in, tartışmaya açtığı "Galaktik Ağ" kavramıyla başladı.

ABD’li savunma yetkilileri, 1962 yılında, Rusya’nın kıtalararası füzeleri ile düzenleyeceği olası bir saldırısı sonucunda, ülkenin tamamen savunmasız kalacağı iddiaları üzerine, “Çok noktadan kontrollü” bir savunma sistemi üzerinde çalışmaya başladı. Çalışmalara ilişkin en kayda değer teklif, 1966 yılı sonunda Lawrance Roberts’ın "ARPANET" isimli projesi oldu. İnternet’in ilk adımı olarak isimlendirilen ARPANET projesinde amaç, Amerika’nın herhangi bir yeri saldırıya uğradığı anda bütün iletişim yolları kesilse bile, kurulan network bilgisayar ağı sayesinde, eldeki bilgiler herhangi bir merkezi karargaha ulaştırılabilecekti. Bu çerçevede ilk bağlantı, 1969 yılında California'da kuruldu. Başta 15 bilgisayarın birbirine bağlı olduğu bu ağ, tüm ülkede sadece 4 noktadaki terminale bağlıydı.

1972 yılında terminal sayısı 23'e ulaştı ve elektronik posta kavramı ortaya çıktı. İngiltere Kraliçesi’nin 1976 yılında ilk e-mailini göndermesiyle de internet fikri popüler hale gelmeye başladı.

E-mail adreslerinde yer bildirimi için kullanılan ‘@’ işareti, ilk defa 1972 yılında bulundu ve yerine teklif edilen ‘&’ ve ‘$’ işaretleri kabul görmedi.

1991’de Tim Berners Lee, hypertext denilen ve daha görsel bir temele dayanarak araştırmalar ile bilgilerin paylaşılmasını kolaylaştıran Word Wide Web’i icat etti. Bu tarihte kullanıcı sayısı 617 bine ulaştı ve bilgisayar ağı bugünkü anlamda “internet” adını aldı. 1994 yılına gelindiğinde internetteki site sayısı 10 bine, 1984’te bin olan “host” sayısı (Alan Adı Barındırma, Web sayfalarınızı Internet'te yayınlamak, kendinize yada şirketinize ait alan adını e mail olarak kullanmak için gerekli alanın kiralanmasıdır) da 3 milyona ulaştı.1994’te internette ilk reklam yayınlandı. 1995’te Hong Kong’da ilk hacker yakalandı.

İnternetteki, .com (ticari), .edu (eğitim), .gov (devlet), .mil (askeri), .net (İnternet servisi sağlayan şirketler) ve .org (organizasyonlar) kullanılan belli başlı ana alanlardır.

TÜRKİYE'DE İNTERNET

İnternet’in Türkiye’de düzenlenmesi için kurulan İnternet Üst Kurulu, ilk toplantısını 1998’in Ocak ayında yaptı. Toplantıda, 12 Nisan’ın “İnternet Günü” olarak sayılması ve içinde bulunduğu 2 haftanın da “İnternet Haftası” olarak anılması kararlaştırıldı.

Türkiye, İnternet'e Nisan 1993'ten beri bağlıdır. İlk bağlantı ODTÜ'den gerçekleştirildi. 64 kbit/san hızında olan bu hat, çok uzun bir süre, tüm ülkenin tek çıkışı oldu. ODTÜ’nün ardından Ege Üniversitesi'nden yapılan bağlantı ise 1994 başlarında, 64 kbit/san. hızı ile gerçekleştirildi. Ardından sırayla, Bilkent Ün.(1995 Eylül), Boğaziçi Üniversitesi (1995 Kasım) ve İTÜ (1996 Şubat) bağlantıları oluştu.


ARŞİV >>     


 

 
 

         

  Tüm Hakları Saklıdır  © 2014 Evren Belediyesi