BUNLARI BİLİYORMUSUNUZ ?

   KÜRESEL ISINMA

  Dünya tarihi boyunca gerek hava sıcaklıklarının gerekse iklimlerin hep aynı kaldığı, hiç değişmediği düşünülse de iklimbilimcilerin bulguları, durumun hiç de böyle olmadığını açıkça gösteriyor.

Bilim adamlarının belirlemelerinde, Dünyanın atmosfere yakın yüzeyinin ortalama sıcaklığı normalde 14 santigrat derece olarak yer almaktadır. Ancak 20'nci yüzyılda bu değerin, ortalama 0.6 santigrat derece arttığı ortaya çıkmıştır. İngiliz Meteoroloji Dairesi'nin 1914 yılından beri tuttuğu kayıtlara göre, son 150 yılda küresel ısınmanın en çok arttığı yıl 1998 oldu. 1998’deki sıcaklık artışı 0.52 derece olarak belirlenirken, bilim adamları 2007’deki sıcaklık artış miktarını ise 0.54 derece olarak öngörüyorlar.

Küresel ısınmanın başlıca nedenleri arasında sera gazının atmosfere salınımı gösterilmektedir. Karbondioksit (CO2) ile Metan (CH4) gazlarının atmosfere eklenmesi de dünya sıcaklığını yükselten diğer etkenler olarak kabul edilmektedir.

Küresel ısınmanın dünya üzerindeki “korkunç etkileri”, geçen hafta Fransa’nın başkenti Paris’te yapılan bir toplantıda da ortaya koyuldu. 130 ülkeden 500 kadar bilim adamının katıldığı “Hükümetler arası İklim Değişimi Uzmanlar Grubu” toplantısı sonunda yayımlanan rapora göre,

Küresel ısınmanın son 50 yılda yüzde 90 oranında “insan eliyle” yapıldığı ve asırlarca süreceği kaydedildi. Raporda, 2100'e kadar sıcaklığın 1,8 ila 4 derece artacağı, okyanuslardaki su seviyesinin de 18 ila 59 santimetre yükseleceği ifade edildi. Raporda ayrıca, “Elde edilen gözlemlerden, küresel ısınmanın var olduğundan tereddüt edilmediği” vurgulandı.

Dünyanın içine girdiği bu vahim konuyla ilgili bir diğer çalışma da 1997 yılında oluşturulan ve 2005 Şubat ayında yürürlüğe giren Kyoto Protokolü ile yapıldı. Sera gazlarının atmosfere salınımını azaltmak için oluşturulan Protokol, 1990 yılı itibariyle sera gazı emisyonlarının en az yüzde 55’inden sorumlu olan 55 ülkenin onayıyla kabul edildi. Üye sayısının 134 ülkeye çıktığı protokole üye ülkeler, 2012 yılına kadar atmosfere saldıkları sera gazı miktarlarını azaltmayı hedefliyorlar.

Ancak atmosfere en fazla sera gazı salan Amerika Birleşik Devletleri ve Avustralya gibi önde gelen sanayileşmiş ülkelerden bazıları, Kyoto Protokolü’nü halen imzalamadı. Türkiye ise 24 Mayıs 2004'te BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi'ne taraf olmasına karşın araştırma safhasında bulunması nedeniyle henüz protokolü imzalamadı.

Türkiye, 1990-2004 yılları arasında, küresel ısınmada büyük payı olan sera gazı emisyonları artış trendinde olan ülkeler sıralamasında ön sıralarda yer almaktadır. Nasa’nın hazırladığı ve Ortadoğu’yu kapsayan rapora göre, küresel ısınmanın önüne geçilemediği takdirde,Türkiye'de her yıl sıcaklık 0.3 derece artacak, 2040 yılında Türkiye çölleşecek ve 100 yıl içerisinde de ortalama sıcaklık 40 dereceyi bulacak.


ARŞİV >>     


 

 
 

         

  Tüm Hakları Saklıdır  © 2014 Evren Belediyesi