SAĞLIK KÖŞESİ

   HANGİ GIDA NEYE İYİ GELİYOR

  Kimileri kiloları, kimileri de sağlıkları için dikkat ederler yediklerine. Ancak, Türk toplumunun da her zaman söylediği gibi ‘önce sağlık’ gelir yaşamda.

Türkiye Sağlık Vakfı’nın hazırladığı “Hangi hastalığa hangi gıda deva?” konulu çalışma, tahıl, meyve ve sebzelerin hastalıklara karşı doğal yolla mücadelede nasıl etkin bir rol oynadığını ortaya koyuyor. İşte bin derde deva gıdalar:

Elma: İlaçlarda aspirinin karşılığı konumundadır.

Papatya çayı, hardal ve tarçın: Mideyi düzenler.

Avokado: Kolesterol dengesini sağlar.

Çikolata, Patates ve İstiridye: Depresyona karşı savaşır.

Bezelye: B vitamini ve protein deposudur. Kalp rahatsızlıklarına karşı etkilidir.

Kepek: Bağırsak rahatsızlıklarını tedavi eder kanser riskini azaltır.

Günde 20 kiraz: 1 aspirin etkisi yapar.

Soğan: Sarımsakla birlikte enfeksiyonlarla mücadele eder. Soğan ayrıca, kemik erimesine de iyi gelir.

Nane: İdrar söktürücü özelliğe sahiptir. İçerdiği mentol, midenin normal işlevini görmesine neden olur. Grip ve ülser riskini azaltır.

Hindistan cevizi: Kusmayı engeller, basur tedavisinde etkilidir.

Meyan kökü: Adrenalini yükseltir, insanın strese girmesini engeller, kan basıncını düşürür.

Ekmek: Şekerli yiyecek yenildiğinde içindeki asitler dişlere her 20 dakikada bir saldırır.

Yoğurt veya beyaz peynir: Diş sağlığı için kalsiyum deposu olan bu iki yiyecek tercih edilmelidir.

Üzüm: İçerdiği “elajik asit” sayesinde, menopozun neden olduğu kemik erimesine karşı koruma görevi yapar.

Kekik: Timol adı verilen bir tür doğal yağ, vücuttaki diğer yağların parçalanmalarını sağlar. Kekik yağı banyoda sürüldüğü zaman romatizma ağrılarını büyük oranda azaltır.

Zencefİl: Uyarıcı etkileri kan damarlarını genişletip kan dolaşımını artırarak romatizma ağrıları ve yanmaları yok eder.

Pancar: Böbrekleri çalıştırır. Vücuttaki tuz oranını dengeler. Bu sayede böbrekler ve idrar yollarının çalışmasını destekler.

Muz: İçerdiği potasyumla, kalbin düzenli olarak çalışmasını ve tansiyonun düzenli olmasını sağlar.

Kavun: Orta boy bir kavunun yarısı, günlük C vitamini ihtiyacını tamamen karşılar. Böbrekleri rahatlatır.

Mercimek: Çözünebilir lif içermesi sayesinde kandaki kolesterol oranını düşürür. Bu nedenle diyabet ve kalp hastaları için kaçınılmaz bir besindir.

Ispanak: Antioksidan özelliği taşıyan A vitaminine dönüşen betakaroten içerir. Sağlıklı gözler için gereklidir.


ARŞİV >>     


 

 
 

         

  Tüm Hakları Saklıdır  © 2014 Evren Belediyesi